Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi is az a mandala?

- 2019. 11. 11. 10:58:17
Mi is az a mandala?

Lássuk mi is az a mandala? Járjuk körül, mi is a jelentése és egyáltalán honnan ered?

 

 

mandala a kozmosz, illetve különféle istenek, szimbólumok, vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. (Szerző megjegyzése:Ezt én is tapasztalom a saját bőrömön alkotás közben, mert valóban egy relaxált, nyugodt, meditatív álllapotba kerülök. Ilyankor megszűnik a külvilág, nincs senki és semmi, egyszerűen csak vezeti a kezem a szívem-lelkem.)

A mandala szó eredete:

A szó, az ősi indiai nyelvből, a szankszritból származik. Jelentése: kör, ív körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások (azaz mudrá), a hangok, ami nem más mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak, a vadzsra és a málá, illetőleg az istenségek különféle képi ábrázolásai, azaz a mandala.

Ezeket az eszközöket én még kiegészítem a hangtállal, illetve mécsessel, gyertyával, füstölővel, ami segít jobban ráhangolódni, ellazulni.

A Mandala ábrázolása és használata, szinte minden kultúra gyökereiben jelen van, több vallásban is megjelenik.

Az őshonos indián hagyományban kőből készítették, megjelölték a fő irányokat (észak, kelet, dél, nyugat). A szertartásaikban az állatviláguknak is nagy jelentősége volt, mint jelképek (sas, medve, farkas, bivaly ) illetve a természetben fellelhető gyógynövények ( cédrus, zsálya, dohány, édes füvek ) melyeket a rituálékhoz használtak.

A hinduk használták először a mandalát, mint háromdimenziós geometriai alkotást (yantra) . A misztikus diagram a hindu vallásban az ősi tantrikus eszköz, melyet az Istenek imádására használtak a templomokban és otthonukban. Meditációjukat is a hindu asztrológiára és a tantrikus szövegekre alapozva végezték.

A kereszténységben is fellelhető, a kelta keresztek, gótikus rózsa ablakok mind mandala szimbólumok. Középpontjukban Istenséget vagy szentet ábrázolnak, az áhítatot és a meditatív elmélyülést segítve.

 A buddhizmusban legfőképp a tanka festészetben jelentkezik, a tibeti vajrayana buddhizmusban a mandala festészet színes homokmandalák készítésének szintjére fejlődött.

A homokmandala készítése különféle szertartásokkal kezdődik, amelyek a helyszín felszenteléséhez és a mandala létrehozásához kapcsolódnak, a megtisztulást szolgálják. A szakrális körök, védelemmel látják el a mandalát. pl. a piros szín a tüzet jelképezi, védi a mandalát.

Követve az ősi buddhista hagyományokat készítik el először a geometria rajzokat, mely az alapja a mandalának. Fehérre színezett porba mártanak egy madzagot, melynek segítségével jelölik be a 8 alapvonalat. A központból kifelé haladva jelképeket, geometriai vonalakat rajzolnak meg.

Egy mandala elkészítése több hetet is igénybe vesz, a szerzetesek csapatban dolgoznak. Készítés közben test és kéztartásokat ( mudrákat ) végeznek a szertartásnak megfelelően, mantrákat recitálnak, használva a buddhizmus szent kellékeit ( csengő, vadzsra, mala).

Az igazság az, hogy estig lehetne erről a témáról beszélni, szóval legközelebb a mandala készítés egy másik szegmensét fogom górcső alá venni. :)